04.11.2015

Beneficiile uleiului de ficat de cod pentru dezvoltarea copilului

Eu am optat pentru acest ulei, in urma studierii a diverse surse. 
Se recomanda a se consuma cate o lingurita pe zi (5ml), indiferent de varsta. Femeilor insarcinate li se potriveste manusa, celor care alapteaza la fel,bebelusii pot primi de la 4 saptamani progresiv de la cateva picaturi pana la 2,5 ml, apoi la 5 ml, copiii sunt cei carora li se recomanda in dezvoltarea mentala, pentru sistemul nervos, pentru vedere, pentru imunitate, pentru circulatie, etc iar efectele nu intarzie sa apara.
Eu sper ca am facut o alegere grozava.

Deocamdata avem pe lista niste mutivitamine, avem pregatit polen, mai asteapta si  Osteocar-ul , insa cat de curand incepem cura cu ulei.
Se recomanda a se consuma in 3 luni de la deschidere, timp in care se tine la frigider si se inchide repede capacelul la folosire pentru a evita pe cat posibil oxidarea.
L-am gustat: sa stiti ca e chiar placut la gust, avand aroma pronuntata de lamaie si copiii (mai ales) l-au acceptat fara probleme.
M-a costat 37 de lei sticla de 250ml( un pret foarte bun, daca ma intrebati pe mine, care am comparat tot ce s-a putut compara in farmaciile fizice si on line) si mi-am cumparat 3 bucati in comanda de care v-am povestit aici, insa imediat dupa ce mi-a fost livrat am vazut ca pretul a scazut la 35 lei. Asta e bine;), pentru viitor.
Iar acum, cateva informatii utile, pe care mi-ar placea sa le am la indemana pentru cand voi dori sa le recitesc.


Beneficiile uleiului de ficat de cod pentru dezvoltarea copilului. 
Iata ce criterii sunt esentiale in alegerea celui mai potrivit produs pentru copilul tau:
Istoria uleiului de ficat de cod incepe cu mii de ani in urma, fiind considerat un adevarat dar al naturii de catre locuitorii zonelor arctice si sub-arctice. Insa, abia la mijlocul secolului al 19-lea, in 1854, farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a pus bazele productiei moderne de ulei de ficat de cod. Acesta a observat ca locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se imbolnaveau foarte rar, datorita consumului frecvent de ulei de ficat de cod. 
De ce este bun pentru organism?
Omega-3 natural din peste este o sursa bogata de DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapetaenoic) – cei mai importanti acizi grasi din familia Omega-3. Acestia creeaza legaturi intre celulele din intregul corp si pentru componente cheie ale creierului si inimii. In plus, pe langa DHA si EPA, uleiul de ficat de cod contine si vitaminele D si A, esentiale in mentinerea sanatatii organismului uman. 
Eficacitatea acizilor grasi Omega-3 este reflectata de peste 15.000 de articole stiintifice, demonstrandu-se rolul DHA si EPA in functii vitale cum ar fi: functia cerebrala, circulatie, sistem nervos central, vedere etc.
De ce este bun pentru copii? 
Administrarea de ulei de ficat de cod in timpul sarcinii si alaptarii favorizeaza dezvoltarea mentala ulterioara a copilului
Acizii grasi polinesaturati (PUFA) sunt nutrienti fundamentali pentru cresterea si dezvoltarea sistemului nervos central, definitorie pentru perioada prenatala si primii ani de viata. Acidul docosahexaenoic (DHA) se concentreaza in ariile cerebrale cele mai active din punct de vedere metabolic, precum cortexul prefrontal si parietal (unde reprezinta ≈ 40% din totalul acizilor grasi), implicate in realizarea proceselor asociative, a memoriei pe termen scurt, vitezei de procesare a informatiei, dar si in coordonarea si abilitatile motorii fine.
„In perioada intrauterina, acidul docohexaenoic preformat de origine materna este incorporat in cantitate apreciabila in sistemul nervos al fatului, cu o acumulare fetala accelerata in ultimul trimestru de sarcina (30-45 mg/zi), fapt care impune un aport dietetic matern minim de 200 mg DHA/zi. Dupa nastere, transferul materno-fetal transplacentar de DHA este suplinit de aportul extern realizat de laptele matern, care asigura o cantitate de 0,1-1 g/100 ml, echivalent cu 10-15 mg/Kg/zi, aportul recomandat varstei de sugar. Laptele uman contine peste 200 de acizi grasi cu grade variabile de desaturare, predominant PUFA, care reprezinta aproximativ 98/100 g din totalul grasimilor. Studiile observationale si interventionale subliniaza faptul ca secretia DHA in laptele uman este strans corelata cu aportul dietetic matern”, afirma Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru, sef de sectie Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”*. 
Velocitatea cresterii cerebrale atinge un nivel maxim in ultimul trimestru de sarcina si respectiv  in primii 2 ani de viata postnatala, fapt care justifica necesitatea unui aport specific crescut de LC-PUFA (acizi grasi Omega-3), in special de DHA: „Deficitul precoce al unor nutrienti cheie, precum LC-PUFA si indeosebi DHA, determina efecte cognitive si comportamentale semnificative, cu efect pe termen lung. Studiile longitudinale releva faptul ca aportul matern suplimentar de LC-PUFA, administrat prenatal, in ultimul trimestru de sarcina si in perioada alaptarii (ulei de peste, 10 ml/zi), amelioreaza coeficientul inteligentei copilului la varsta de 4 ani cu 4,1 puncte IQ1”, completeaza Conf. Dr. Victoria Hurduc. 
In plus, acizii grasi Omega-3 au beneficii majore pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. 
In urma studiilor clinice, s-au facut numeroase corelari pozitive intre administrarea de ulei de ficat de cod la sugar si copii si: 
mai putine raceli in timpul lunilor de iarna;
efecte benefice asupra maturarii functionale optime a retinei si a cortextului vizual - DHA reprezinta 60-80% din totalul acizilor polinesaturati din structura fotoreceptorilor retinieni, cu rol demonstrat in activarea rodopsinei si cresterea acuitatii vizuale;
risc semnificativ mai mic pentru aparitia diabetului de tip 1 – boala cronica autoimuna cu debut in copilarie, asociat cu anomalii ale metabolismului prostaglandinelor;
ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburari neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD) si dispraxia, cu efecte benefice asupra atentiei, hiperactivitatii si impulsivitatii;
Pe langa DHA si EPA, uleiul de ficat de cod contine si vitaminele D si A, esentiale in mentinerea sanatatii organismului uman.
Uleiul de ficat de cod este o sursa exceptionala de vitamina A si vitamina D, doi nutrienti necesari pentru dezvoltarea optima a copiilor. Vitamina A este esentiala pentru diviziunea celulara, dar si pentru sanatatea ochilor, a inimii, a plamanilor si rinichilor. Vitamina D contribuie la prevenirea si tratarea rahitismului la copil, fiind esentiala in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, regland absorbtia si utilizarea calciului si fosforului in organism. 
Uleiul de ficat de cod este recomandat sugarilor de la 4-6 saptamani pentru a asigura necesarul de acizi grasi esentiali Omega-3 si de vitaminele D, A, E, Consiliul National pentru Nutritie din Norvegia recomandand aportul zilnic, continuu, oricarei persoane de la 4 saptamani si pana la varste avansate (fiind, printre altele, modalitatea prin care se administreaza vitamina D populatiei):
acizii grasi esentiali Omega-3 sunt importanti in principal pentru dezvoltarea optima a creierului si a sistemului nervos
 vitamina D este vitala pentru dezvoltarea sistemului osos, a dintilor, regland utilizarea calciului la nivelul celulelor.
Cum se administreaza uleiul de ficat de cod la sugari:
incepe in primele zile numai cu cateva picaturi; creste gradual pana la 2,5 ml, apoi la 5 ml / zi (1 lingurita), pana la varsta de 6 luni
sugarii sunt obisnuiti cu lapte la temperatura corpului, de aceea poti incalzi in apa calda lingurita inainte sa torni uleiul de ficat de cod
incearca sa ii dai uleiul de ficat de cod dimineata, in timp ce il schimbati, pentru a nu pata hainutele (sau folositi o bavetica)
la copiii peste 6 luni, doza zilnica recomandata este de 5 ml / zi
Cum alegem cel mai bun ulei de ficat de cod?
Uleiul de ficat de cod se administreaza pe perioade mari de timp, poate fi luat in deplina siguranta de femei insarcinate sau care alapteaza, de bebelusi sau de copiii mai mari, prin urmare trebuie sa ne asiguram ca alegem produse de cea mai buna calitate: 
Cantitatea de acizi grasi esentiali din doza zilnica recomandata:
cand compari diferite produse trebuie sa verifici si doza zilnica recomandata (numarul de ml); unele produse prezinta informatia pe 5 ml, altele pe 10 ml sau chiar mai mult, prin urmare trebuie sa compari cantitatea de acizi grasi pe aceeasi cantitate de produs (ml)
asigura-te ca produsul are doza mare de acizi grasi esentiali Omega-3, in special de DHA si EPA (in general, forma lichida are concentratie mult mai mare de DHA si EPA decat capsulele)
Asigura-te ca materia prima (pestele din care provine uleiul) este de calitate
locul de provenienta al pestelui este important, intrucat nivelul de toxine si de impuritati din apele din care este pescuit influenteaza calitatea produsului final; este de preferat ca pestele sa provina din ape reci, nordice ( cele mai curate ape reci de pe glob)
Nivelul de vitamine D, A, E
Asigura-te ca uleiul de ficat de cod contine doza optima de vitamina D, ideal 400 UI, doza profilactica recomandata de ghidurile de specialitate
Ai grija sa nu depasesti necesarul zilnic recomandat pentru fiecare vitamina; riscul de hipervitaminoza este scazut, insa nu inexistent
Gust placut
Cu siguranta ca mamele sau bunicile isi aduc aminte de lingura de untura de peste neplacuta din copilarie. Uleiul de ficat de cod de calitate rezolva si problema gustului: daca produsul este pur, produs la cele mai inalte standarde, textura uleiului este fina, iar gustul este placut, copiii se vor obisnui repede cu administrarea zilnica
Nu uita: discuta intotdeauna cu medicul inainte de a administra ulei de ficat de cod copilului tau, pentru a vedea daca este sigur si potrivit pentru el. 
*Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru
Doctor in stiinte medicale
Competenta Gastroenterologie Pediatrica si Ecografie Generala 
sef de sectie la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”
Presendinte Comisie Nutritie – SRGHNP (Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica)
De ce este bun pentru organism?
De ce este bun pentru copii?
  • mai putine raceli in timpul lunilor de iarna;
  • efecte benefice asupra maturarii functionale optime a retinei si a cortextului vizual - DHA reprezinta 60-80% din totalul acizilor polinesaturati din structura fotoreceptorilor retinieni, cu rol demonstrat in activarea rodopsinei si cresterea acuitatii vizuale;
  • risc semnificativ mai mic pentru aparitia diabetului de tip 1 – boala cronica autoimuna cu debut in copilarie, asociat cu anomalii ale metabolismului prostaglandinelor;
  • ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburari neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD) si dispraxia, cu efecte benefice asupra atentiei, hiperactivitatii si impulsivitatii;
  • acizii grasi esentiali Omega-3 sunt importanti in principal pentru dezvoltarea optima a creierului si a sistemului nervos;
  • vitamina D este vitala pentru dezvoltarea sistemului osos, a dintilor, regland utilizarea calciului la nivelul celulelor;
  • incepe in primele zile numai cu cateva picaturi; creste gradual pana la 2,5 ml, apoi la 5 ml / zi (1 lingurita), pana la varsta de 6 luni;
  • sugarii sunt obisnuiti cu lapte la temperatura corpului, de aceea poti incalzi in apa calda lingurita inainte sa torni uleiul de ficat de cod;
  • incearca sa ii dai uleiul de ficat de cod dimineata, in timp ce il schimbati, pentru a nu pata hainutele (sau folositi o bavetica);
  • la copiii peste 6 luni, doza zilnica recomandata este de 5 ml / zi;
Cum alegem cel mai bun ulei de ficat de cod?
  • cand compari diferite produse trebuie sa verifici si doza zilnica recomandata (numarul de ml); unele produse prezinta informatia pe 5 ml, altele pe 10 ml sau chiar mai mult, prin urmare trebuie sa compari cantitatea de acizi grasi pe aceeasi cantitate de produs (ml)
  • asigura-te ca produsul are doza mare de acizi grasi esentiali Omega-3, in special de DHA si EPA (in general, forma lichida are concentratie mult mai mare de DHA si EPA decat capsulele)

Iata ce criterii sunt esentiale in alegerea celui mai potrivit produs pentru copilul tau
Istoria uleiului de ficat de cod incepe cu mii de ani in urma, fiind considerat un adevarat dar al naturii de catre locuitorii zonelor arctice si sub-arctice. Insa, abia la mijlocul secolului al 19-lea, in 1854, farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a pus bazele productiei moderne de ulei de ficat de cod. Acesta a observat ca locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se imbolnaveau foarte rar, datorita consumului frecvent de ulei de ficat de cod. 
Omega-3 natural din peste este o sursa bogata de DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapetaenoic) – cei mai importanti acizi grasi din familia Omega-3. Acestia creeaza legaturi intre celulele din intregul corp si pentru componente cheie ale creierului si inimii. In plus, pe langa DHA si EPA, uleiul de ficat de cod contine si vitaminele D si A, esentiale in mentinerea sanatatii organismului uman. 

Eficacitatea acizilor grasi Omega-3 este reflectata de peste 15.000 de articole stiintifice, demonstrandu-se rolul DHA si EPA in functii vitale cum ar fi: functia cerebrala, circulatie, sistem nervos central, vedere etc.
Administrarea de ulei de ficat de cod in timpul sarcinii si alaptarii favorizeaza dezvoltarea mentala ulterioara a copilului

Acizii grasi polinesaturati (PUFA) sunt nutrienti fundamentali pentru cresterea si dezvoltarea sistemului nervos central, definitorie pentru perioada prenatala si primii ani de viata. Acidul docosahexaenoic (DHA) se concentreaza in ariile cerebrale cele mai active din punct de vedere metabolic, precum cortexul prefrontal si parietal (unde reprezinta ≈ 40% din totalul acizilor grasi), implicate in realizarea proceselor asociative, a memoriei pe termen scurt, vitezei de procesare a informatiei, dar si in coordonarea si abilitatile motorii fine.

"In perioada intrauterina, acidul docohexaenoic preformat de origine materna este incorporat in cantitate apreciabila in sistemul nervos al fatului, cu o acumulare fetala accelerata in ultimul trimestru de sarcina(30-45 mg/zi), fapt care impune un aport dietetic matern minim de200 mg DHA/zi. Dupa nastere, transferul materno-fetal transplacentar de DHA este suplinit de aportul extern realizat de laptele matern, care asigura o cantitate de 0,1-1 g/100 ml, echivalent cu 10-15 mg/Kg/zi, aportul recomandat varstei de sugar. Laptele uman contine peste 200 de acizi grasi cu grade variabile de desaturare, predominant PUFA, care reprezinta aproximativ 98/100 g din totalul grasimilor. Studiile observationale si interventionale subliniaza faptul ca secretia DHA in laptele uman este strans corelata cu aportul dietetic matern", afirma Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru, sef de sectie Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”*. 

Velocitatea cresterii cerebrale atinge un nivel maxim in ultimul trimestru de sarcina si respectiv  in primii 2 ani de viata postnatala, fapt care justifica necesitatea unui aport specific crescut de LC-PUFA (acizi grasi Omega-3), in special de DHA: "Deficitul precoce al unor nutrienti cheie, precum LC-PUFA si indeosebi DHA, determina efecte cognitive si comportamentale semnificative, cu efect pe termen lung. Studiile longitudinale releva faptul ca aportul matern suplimentar deLC-PUFA, administrat prenatal, in ultimul trimestru de sarcina si in perioada alaptarii (ulei de peste, 10 ml/zi), amelioreaza coeficientul inteligentei copilului la varsta de 4 ani cu 4,1 puncte IQ1",completeaza Conf. Dr. Victoria Hurduc. 

In plus, acizii grasi Omega-3 au beneficii majore pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. 

In urma studiilor clinice, s-au facut numeroase corelari pozitive intre administrarea de ulei de ficat de cod la sugar si copii si: 
  
Pe langa DHA si EPA, uleiul de ficat de cod contine si vitaminele D si A, esentiale in mentinerea sanatatii organismului uman.

Uleiul de ficat de cod este o sursa exceptionala de vitamina A si vitamina D, doi nutrienti necesari pentru dezvoltarea optima a copiilor. Vitamina A este esentiala pentru diviziunea celulara, dar si pentru sanatatea ochilor, a inimii, a plamanilor si rinichilor. Vitamina D contribuie la prevenirea si tratarea rahitismului la copil, fiind esentiala in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, regland absorbtia si utilizarea calciului si fosforului in organism. 

Uleiul de ficat de cod este recomandat sugarilor de la 4-6 saptamani pentru a asigura necesarul de acizi grasi esentiali Omega-3 si de vitaminele D, A, E, Consiliul National pentru Nutritie din Norvegia recomandand aportul zilnic, continuu, oricarei persoane de la 4 saptamani si pana la varste avansate (fiind, printre altele, modalitatea prin care se administreaza vitamina D populatiei):
  
Cum se administreaza uleiul de ficat de cod la sugari: 
Uleiul de ficat de cod se administreaza pe perioade mari de timp, poate fi luat in deplina siguranta de femei insarcinate sau care alapteaza, de bebelusi sau de copiii mai mari, prin urmare trebuie sa ne asiguram ca alegem produse de cea mai buna calitate: 

Cantitatea de acizi grasi esentiali din doza zilnica recomandata:  
Asigura-te ca materia prima (pestele din care provine uleiul) este de calitate 
Locul de provenienta al pestelui este important, intrucat nivelul de toxine si de impuritati din apele din care este pescuit influenteaza calitatea produsului final; este de preferat ca pestele sa provina din ape reci, nordice ( cele mai curate ape reci de pe glob).

Nivelul de vitamine D, A, E 
Asigura-te ca uleiul de ficat de cod contine doza optima de vitamina D, ideal 400 UI, doza profilactica recomandata de ghidurile de specialitate.

Ai grija sa nu depasesti necesarul zilnic recomandat pentru fiecare vitamina; riscul de hipervitaminoza este scazut, insa nu inexistent.

Gust placut 
Cu siguranta ca mamele sau bunicile isi aduc aminte de lingura de untura de peste neplacuta din copilarie. Uleiul de ficat de cod de calitate rezolva si problema gustului: daca produsul este pur, produs la cele mai inalte standarde, textura uleiului este fina, iar gustul este placut, copiii se vor obisnui repede cu administrarea zilnica.

Nu uita: discuta intotdeauna cu medicul inainte de a administra ulei de ficat de cod copilului tau, pentru a vedea daca este sigur si potrivit pentru el. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu