15.09.2017

Cernăuți , adevăr sau mit

 Dupa cum povesteam aici, in urma a saptamâni întregi de căutări, am ales ca si destinație de vacanta orașul Cernăuți.
Știam despre el ca e parte din vechea Bucovina, ca era numit Mica Viena, ca are o arhitectura deosebit de interesantă si ca surprizător, a rezistat numeroaselor lupte de interese de-a lungul timpului fara a ii fi afectat aspectul.
Ca si povesti de groaza citite/ auzite despre aceasta destinație, pot dărâma niște mituri.
Ce am constatat eu:
Drumul este surprinzator de bun! Incredibil! Citisem ca ar fi tot distrus , cum erau toate soselele in Romania anilor '90. Am fost foarte bucuroasa sa constat ca se poate practica foarte bine, cu toate emotiile pe care le-am avut in alegerea masinii cu care sa pornim la drum.

  • Se stau ore in sir la vama, minim 4-5 ! Relativ- probabil e in functie de ora la care se trece si de numarul de masini care sunt deja in vama. Noi am fost norocosi,  am stat relativ putin- cam o ora si jumatate la plecare si aproximativ 45 de minute la intoarcere. Era cam 9 dimineata, in ambele randuri. Tineti cont ca Ucraina nu face parte din Uniunea Europeana, astfel incat exista doua vami, la distanta foarte mica una de cealalta.
  •  Romanii au fost prietenosi, ne-au intrebat daca asigurarea masinii acopera si Ucraina. Nu aveau nici un interes si nici nu ne puneau bete in roate, cum s-ar zice, daca n-am fi avut scris asta negru pe alb, insa in caz de accident sau de controale rutiere, cu siguranta am fi avut probleme. Acest aspect mi-a fost specificat inca de acasa de o cunostinta, insa am omis sa-i spun sotului. Asadar verificarea s-a facut cu mari emotii, in vama. Spre linistea noastra, era inclusa si Ucraina si am rasuflat usurati.
  • Nefiind in Uniune, dupa cum ziceam, a fost obligatorie detinerea pasaportului.
  • Combustibilul in Ucraina este foarte ieftin. Fals! Avand masina mai sensibila, sa zicem,avand un singur loc de unde alimentam, nu aveam nici un gand de aprovizionare de acolo, insa ca idee, pentru cei care cred ca-si pot scoate cheluiala drumului cu un plin de motorina facut in Ucraina, luati-va gandul. Pretul este foarte apropiat de cel de la noi iar Lukoil de exemplu, nu am intalnit. E drept insa ca sunt foarte multe benzinarii, unele chiar mari si frumoase.
Drept dovada, am cautat si pretul real actual, ca eu nu am retinut.

Țară

Benzină (Euro 95)

Motorină

GPL

EURRONEURRONEURRON
  România1,0354,7611,0184,6840,5052,322
  Ucraina          0,799         3,677        0,715   3,290    0,496    2,284  



  • Ucrainienii nu vobesc engleza! Adevarat! Foarte greu ne-am inteles cu ei, chit ca ceream o directie de mers sau ceva de mancare intr-un restaurant.
  • Mijloacele de transport in comun au un pret foarte mic! Adevarat! Se poate calatori cu un bilet de 2 grivne, echivalentul a 0,30 lei. Conditiile de calatorie sunt greu de descris, insa ca experienta, e buna de bifat si aceasta.Aglomeratie, calatori indesati ca sardinele Exista un casier care sta in interior, uneori pe un scaunel ceva mai sus.
  • Drumul pe zona centrala e pavat cu piatra cubica. Adevarat! Se merge foarte, foarte greu si e nevoie de suspensii rusesti cum bine zicea cineva. Aprecia sotul meu ca mecanicii din zona trebuie sa fie foarte solicitati. E drept, mașinile folosite de ei sunt in principiu foarte vechi si rezistente la suturi dintr-astea. Lada e la putere, nu am mai vazut nicăieri atâtea mașini de felul asta.
  • Bazarul Kalinka este foarte mare si bine aprovizionat. Aici e relativa treaba! Ce sa spun? Am cam mers ca la pomul laudat. Am venit acasa cu 15 kg de bomboane( ironia sortii: nu ucrainiene, ci moldovenești), cu cateva cutii de prăjituri ( le-am nimerit foarte bune desi poate nu le-am luat pe cele mai scumpe) cu ceva ciorapi, clamite si fundițe pentru fete, câte un set de jucării pentru toti copiii mei, o vesta pentru băiat si doua geci de piele pentru mine. Nu ma pot plange, n-am venit chiar cu mana goală, insa mi-as fi dorit sa vin cu mașina plină de lucruri mult mai ieftine decât la noi. Nu a fost doar părerea mea; in aceeași zi cu noi a mai venit cineva pentru aprovizionarea unui magazin. A plecat cu mașina goală înapoi acasa. Explicația a fost ca a nimerit chiar intre sezoane( era 1 Septembrie). Inca nu se schimbaseră 'colectiile':))!
  • Asa zisa:  'Tradiție'! Ei bine, am avut o grămada de emoții pe tema asta! Găsisem undeva scris ca la vama e musai sa se dea o suma de bani, pentru a trece cu ușurintă de partea cealalta. Nu scria insa clar deloc suma, modalitatea de plasare a acesteia si mai ales motivul. M-am lămurit in vama ca aceasta tradiție este de fapt șpagă oferită vameșilor de către afaceriștii care transporta una-alta din cele interzise sau limitate ca si cantitate. Noi nu am dat nimic, nu aveam altceva decât 2 trollere mici cu hainele noastre pentru cele 3 zile.
  • In vama românească exista un ghișeu si 1-2 persoane care ar putea percheziționată mașina si pasagerii. In vama ucrainiană sunt mai multi Vameși, pe care inițial nu i-am identificat. De la primul am primit un bilețel cu numărul mașinii, iar de la următorii a trebuit sa obținem câte o ștampila. Daca nu erau toate ștampilele puse, ultimul vameș, care era însărcinat sa ia bilețelul, ii întorcea din drum si o luai de la capat.
Cam astea-s miturile de care m-am lovit. Am cautat ceva vreme informații despre toate aceste aspecte, insa nu am gasit nimic foarte recent, sa stiu sigur ca sunt reale si le pot lua in serios...
Imediat ce ma dezmeticesc, vin si cu Cernăuți, oras istoric;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu