22.01.2014

Angelica, Serbari Regale- Anne Golon


De departe preferata mea, aceasta a treia carte din serie prezinta o versiune a istoriei care m-a incantat foarte mult.
Cred ca as fi savurat mai mult cele citite daca as fi avut mai multe repere in minte despre acea perioada, sa am cu ce face lagatura pentru a intelege mai rapid ceea ce am invatat in scoala. Am citit si recitit la vremea lor toate cartile lui Alexandre Dumas referitoare la Muschetarii regelui, dar cred ca trebuie sa le caut din nou;)
Pe scurt, Angelica si sotul sau se alatura curtii la Saint Jean de Luz, pentru a-i fi alaturi regelui pe parcursul celor doua luni cat au durat negocierile cu regele Spaniei, Filip al IV-lea.
Actiunea este destul de taraganata, nu stiu daca ar fi pe gustul oricui, mai ales ca in Logodnica vanduta este facut deja un rezumat al celor intamplate, aici fiind reluate si povestite pe larg. Pe mine nu m-a deranjat acest aspect, chiar mi-a placut si sunt decisa sa iau pentru inceput internetul la puricat cel putin  pentru un arbore genealogic al familiei regale si o prezentare a fetelor luminate din acea perioada.
Am aflat astfel ca Regina Ana, mama Regelui Ludovic al XIV-lea, era de fapt sora Regelui Filip al IV-lea al Spaniei, despartiti prin casatoria reginei atunci cand ea a implinit 15 ani, pe cand el avea 10 ani. 5 ani mai tarziu a fost si el incoronat, prima lor revedere, dupa 45 de ani intamplandu-se aici, in cadrul cartii. Au purtat in schimb o corespondenta care i-a atras reginei numai necazuri, fiind deseori considerata tradatoare tinand legatura cu suveranul statului cu care francezii erau in razboi de 30 de ani.
Regina Ana era cat pe ce sa fie repudiata din cauza casniciei din care nu se nastea mostenitorul mult asteptat al Frantei. Acesta a venit ca prin minune dupa 25 de ani de asteptare, fiind considerata o interventie divina, iar dupa alti doi ani( parca) s-a nascut si fratele sau.
Regele Ludovic al XIII-lea moare la scurt timp si se presupune ca Regina Ana, singura si neconsolata isi gaseste un sprijin in puternicul Mazarin, italianul cu ochi de catifea care l-a urmat pe Cardinalul Richelieu, cel care i-a adus doar suferinta si amenintari reginei si a carui moarte a facut-o sa rasufle usurata.
Daca Marchiza Ingerilor are ca punct de pornire anul 1646-respectiv copilaria Angelicai, fetita isteata si intuitiva de 11 ani care ia parte la anumite evenimente cheie pentru istoria Frantei , Logodnica Vanduta,1654 - inchide adolescenta, deschide o noua pagina si o dezvaluie pe tanara femeie de 17 ani, constienta acum de puterea frumusetii sale, Serbari Regale 1660 o prezinta deja matura, sclipitoare si puternica, capabila sa tina piept curtii franceze, la moda pentru frivolitatile sale si petrecerile neobosite la care amatorii nu se dau in laturi sa participe.
In iuresul evenimentelor, imediat dupa casatoria Regelui, contele dispare brusc, lasand-o pe Angelica deznadajduita, astfel ca urmeaza nobilimea la Paris, incercand sa afle ce s-a intamplat cu el

PS:Nu mai stiu exact acum in ce carte citisem recent despre o corespondenta intre regina( inchisa in acea vreme) si persoana sa de incredere cu referire la Delfin, fiul sau, care s-a presupus a fi mort cand de fapt ar fi putut fi salvat si scos din tara . Vad aici ca Ludovic al XIV-lea era numit tot Delfin, ceea ce ma deruteaza si ma instiga la a afla mai multe si a mari misterul.
Aflu si revin cu detalii.
ANGELICA. Serbări regale - Anne Golon
 În iunie 1660, întreaga curte a Franţei se grăbeşte să ajungă la Saint-Jean-de-Luz pentru a sărbători cununia regelui Ludovic al XIV-lea cu infanta Maria Tereza, fiica regelui Spaniei, care va pune capăt, în sfârșit, conflictelor sângeroase dintre cele două țări. În timpul serbărilor regale, farmecul Angelicăi nu trece neobservat, iar tânăra şi frumoasa contesă îşi atrage admirația nobililor şi a suveranilor. Joffrey de Peyrac este încântat de succesele soţiei sale, pe care le priveşte însă cu o uşoară strângere de inimă, căci în vârtejul amețitor al petrecerilor, de prea puține ori cei doi mai au prilejul de a-și împărtăși iubirea. În plus, apariția lor stârnește mirarea și invidia, iar pericole sumbre par să umbrească fericirea construită cu atâta efort și sacrificii. Odată încheiate festivităţile, visul frumos se transformă în coşmar: Joffrey este de negăsit şi se pare că a fost întemniţat între zidurile groase ale Bastiliei. Aflată în pragul disperării, Angelica urmează curtea regală la Paris, pentru a încerca să-şi salveze soţul. Dar, deși descoperă ce învinuiri i se aduc contelui de Peyrac, ea nu găsește nici un ajutor în capitala aflată în fierbere în așteptarea intrării triumfale a regelui în oraş. Iar timpul trece inexorabil...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu