20.01.2014

Angelica, Marchiza Ingerilor- Anne Golon


Am gasit aceasta carte in Carrefour, la un pret infim, impreuna cu urmatoarele doua din serie: putin peste 4 lei si mi-am amintit ca parca-parca mi-au atras atentia candva review-urile.
Cartea aceasta a debutat cu niste povesti infioratoare referitoare la legende locale pe care bona le spunea copiilor familiei, precum si cu intamplari reale, pline ce cruzime la care erau supusi localnicii de catre grupurile de talhari care aduceau numai nonorociri, fapte care m-au cutremurat.
Trecand de aceste aspecte, cartea a continuat frumos si firesc, iar Angelica m-a cucerit din prima clipa, prin calitatile cu care autoarea a stiut sa o inzestreze. Pe langa frumusetea naturala incredibila, aceasta fetita este vazuta ca o mica zana a locurilor, inteligenta si intuitiva, iubita de toti cei din jur. Mica fiica de nobil care traieste cu familia sa intr-o crunta saracie are parte de o copilarie frumoasa, alaturi de copiii taranilor din zona, alaturi de Melusina, 'vrajitoarea' recunoscuta a tinutului, de la care invata tainele plantelor de leac .
Am regasit in aceasta carte si o mica parte de istorie a Frantei care mie personal mi-a placut foarte mult. Cu mintea sa limpede si sclipitoare si curiozitatea de care da dovada din plin, reuseste sa se implice in cateva situatii periculoase, si sa mai iasa si basma curata. Si pe buna dreptate dealtfel; e doar un copil..si cine da importanta cuvenita unui copil intr-o intriga care sta la baza unui conflict de stat?


 
La o jumătate de veac de la debutul seriei ce a marcat generații de-a rândul, Anne Golon ne propune o nouă versiune, îmbogățită, a celebrei sale saga care urmărește aventurile tinerei Angelica – o copilă care, în frământatul secol XVI, pornește în căutarea libertăților ce vor face din ea o femeie puternică și independentă.
Povestea debutează în anul 1646, la reședința baronului de Sancé, un castel vechi și dărăpănat, care stă să se prăbușească. Eroina, Angelica, cea de-a doua fiică a nobilului scăpătat, duce o existență aproape sălbatică, cutreierând pădurile și mlaștinile din împrejurimi. Micuța zână are o copilărie fericită, în ciuda sărăciei familiei, a tâlharilor care se năpustesc asupra satului și a tulburărilor sociale care zdruncină din temelii Franța secolului al XVII-lea. Anii trec și, după ce își termină educația la mănăstirea din Poitiers, Angelica află că tatăl ei a promis-o ca soție bogatului și temutului conte de Peyrac, despre care sătenii spun în șoaptă povești înfiorătoare. Tânăra își dă curând seama că nu are de ales și aceasta este singura cale de a-și salva familia. Dar dacă totuși complotul împotriva regelui, pe care îl dejucase în copilărie, i-a marcat pentru totdeauna soarta și viața ei va însemna mult mai mult decât să fie o soție supusă, așa cum pare să-i fie la început destinul?

2 comentarii:

  1. Nu spun decât: atâta cărți de citit și atât de puțin timp!

    RăspundețiȘtergere
  2. Totul e sa ne dorim, ca timp suficient nu vom avea nicicand..Intr-adevăr, sunt multe comori care așteaptă sa fie descoperite.

    RăspundețiȘtergere