05.06.2014

Chef de citit

Weekendul acesta am avut o dispozitie mai altfel...nu-s in cea mai buna forma, ce-i drept..
Cartile au reusit de multe ori sa ma scoata din aceasta stare, asa ca de ce sa nu incerc si de aceasta data?
Aveam doua carti noi noute luate la doar 10 lei la Libertatea, asa ca am pus ochii pe ele imediat ce tristetea mi-a dat tarcoale.
Mi-am petrecut ziua de ieri citind, sperand sa ma incarc cu ceva energie pozitiva. Ei bine, nu pot sa ma laud ca am reusit, dar macar mi-am distras atentia de la ale mele si m-am cufundat in alta lume. Mai buna, mai rea, nu aveam de unde sti.
Cartile se numesc Casa de la Malul Marii, de Santa Montffiore, in doua volume simpatice si usor de citit.

Acum, cautand pozele pe net, mi-am dar seama ca am facut o afacere foarte buna, intrucat doar unul dintre cele doua volume costa 20 de lei.
E o poveste destul de dureroasa..o poveste de dragoste care m-a cam tinut cu sufletul la gura si de ce sa nu spun, cu o intriga interesanta. Nu reuseam nicicum sa deslusesc misterele;)), lucru care m-a intrigat in asa fel incat nu mai aveam rabdare pana la finalul povestii pentru a afla adevarul.
Actiunea incepe undeva in anul 1966 in Italia si se intrepatrunde cu o poveste din anul 2009 in Anglia si cu un nou punct de atractie , din Argentina.
Pe scurt, Floriana, o fetita abandonata de mama sa, in varsta de 11 ani, se indragosteste copilareste de Dante, fiul cel mai mare  de 19 ani al unui om foarte bogat si puternic. Dupa o vara petrecuta alaturi ca prieteni buni, acesta este trimis la studii in America, iar timp de cativa ani Floriana nu face decat sa il astepte si sa il iubeasca tot mai mult, sperand ca acesta se va intoarce si o va lua de sotie, pentru a locui impreuna pe domeniile parintilor lui, numite La Magdalena, de care ea s-a atasat foarte mult.
Asteptarea a dat roade, el s-a intors pentru o vara in Toscana si a regasit o Floriana in culmea frumusetii, la 16 ani, moment in care si-a dat seama ca a iubit-o mereu.
Dragostea lor a avut roade, ea ramanand insarcinata. Aici se intrerupe firul, ea este urcata intr-o masina si dusa pentru a fi ucisa, impreuna cu bebelusul nenascut.
Pe de alta parte, intr-o superba locatie de la malul marii,Polzanze in Anglia, o gasim pe Marina,  o femeie frumoasa, puternica, dar sfasiata de o neliniste dureroasa. Este casatorita cu Gray, care are doi copii dintr-o casatorie anterioara, Jake si Clemmentine. Dupa o casnicie de 18 ani, ea inca nu este aceptata ca mama de catre fata, aceasta considerand dintotdeauna ca Marina i-a distrus familia  si i-a furat tatal.
Impreuna au construit o casa de oaspeti care sta pe punctul de a fi pierduta din cauza crizei aparute subit si a datoriilor mari la banca facute pentru realizarea ei.
In acest moment intervine un artist, un pictor, Rafa Santoro, argentinian, angajat pentru a aduce un suflu nou afacerii si a atrage clienti, pentru a debloca situatia financiara precara.
Acesta se indragosteste de Clemmentine si ea de el si incepe treptat sa isi schimbe perceptia asupra vietii si mai ales asupra mamei vitrege care tanjeste sa fie iubita macar de copiii vitregi daca nu a putut sa ii aiba pe ai ei.
Rafa Santoro insa ascunde un secret, a venit in Anglia sa caute un raspuns.
In momentul in care un investitor a facut o oferta pentru  Polzanze, Marina a luat hotararea ca nu poate vinde afacerea creata cu mainile ei, nu isi poate pierde 'copilul' si a scos din maneca ultima varianta, la care nu ar fi apelat nicicand.
Face o calatorie in Italia, in Toscana, alaturi de Rafa si se prezinta pe domeniile La Magdalena.
Ajunsa in fata lui Dante, acesta o recunoaste din prima clipa, desi are alt nume si alta infatisare, lucru inevitabil dupa mai bine de 40 de ani.
Aici abia incepe sa se lege povestea si din tot ce stia fiecare din ei, s-a reconstruit puzzle-ul.
Floriana, viitoare mama, a fost de fapt 'rapita' pentru a fi protejata, tinuta pe perioada sarcinii intr-o manastire si dupa nastere a fost despartita de fiul ei, fiecare luand alt drum. Ea a fost trimisa in Anglia, pentru ca tatal lui Dante sa nu afle vreodata ca ea este in viata si a inceput o noua viata, cu o alta identitate.
Astfel a fost gasita de Gray, un barbat prins intr-o casnicie nefericita si s-au 'recunoscut' din prima clipa si au pornit impreuna in viata. In varsta de 33 de ani, Marina isi dorea cu ardoare un copil al ei, insa nu l-a primit si a trait o viata de suferinta din acest motiv, crezand ca a fost pedepsita sa nu simta vreodata bucuria de a fi mama.
Pe de alta parte, Dante, prea slab la acel moment pentru a-si infrunta tatal mafiot, lipsit de suflet, nu a fost capabil sa aleaga corect si sa se casatoreasca cu Floriana, astfel ca din momentul disparitiei acesteia el nu si-a mai gasit linistea. Se casatoreste cu prietena ei, crezand ca astfel se va simti mai aproape de iubita lui, au impreuna 3 fete, insa dupa 15 ani aleg sa divorteze deoarece nu isi aduceau dcat suferinta.
Astfel l-a gasit Marina pe Dante, un barbat trecut de prima tinerete, singur pe domeniile pe care ar fi trebuit sa traiasca impreuna pt totdeauna, sfasiat de dor si de remuscari pentru ca si-a ratat fericirea.
In fata acestuia si-a dat insa seama ca durerea din suflet i s-a mai atenuat si ca Polzanze nu inseamna pentru ea totul, asa cum isi imagina, ca tot ceea ce e important pentru ea duce in suflet si ca alaturi de cei dragi poate sa o ia de la capat oriunde. Astfel, nu ii mai cere sa o ajute cu bani, asa cum intentiona, ci ii cere sa ii gaseasca fiul.
Dante afla adevarul. Omul de baza al tatalui sau a fost cel care a facut totul si a tinut ascuns pana in acel moment. Floriana a fost dusa in secret in Anglia, iar baietelul in varsta de doar 5 luni a fost trimis in Argentina la fratele preotului din sat, care l-a crescut ca pe copilul sau.
Pana aici insa..am dezvaluit destule secrete, mai bine mai las si ceva surpriza;)

3 comentarii: