18.03.2016

Despre Germeni

Germenii de lucerna, linte, susan sau floarea soarelui sunt indispensabili intr-un regin raw. Invata sa-ti cresti propriii lastari acasa pentru a te bucura de multipelele lor avantaje: nu numai ca te ajuta sa diversifici alimentele din dieta raw, dar sunt si o sursa sigura de mancare sanatoasa.
Lastarii se nasc din seminte (dovleac, floarea soarelui, grau, lucerna, susan, linte). Ca sa creasca, au nevoie de apa si de cateva zile de germinatie. Un lastar este practic o planta bogata in nutrienti, enzime, aminoacizi si zaharuri simple. Lastarii abunda de antioxidantiproteine, vitamine. Si cel mai important: furnizeaza mai multi nutrienti decat orice alta planta intreaga. Ca si simpla curiozitate: nutrientii din lastari sunt cu 1200% mai multi decat cei pe care ii contin semintele din care provin. Odata ce lastarii devin verzi datorita expunerii la lumina, clorofila incepe sa se dezvolte, ceea ce face din aceste mici plante super-alimente.

Cresterea lastarilor acasa este o activitate relaxanta

Desi poti gasi o varietate de lastari la magazinele specializate, de ce sa nu ai propria ta „gradina” de lastari, asa cum o ai si gradina de apartament de flori si verdeturi? Cultivarea acestor plante este o activitate placuta care nu iti rapeste mult timp si care se face cu o investitie minima. Ai nevoie doar de un mic spatiu in bucatarie, preferabil la lumina, niste borcane, tifon, o selectie de seminte (crescute organic de preferat) si un timp de 5-10 minute pe care sa-l aloci zilnic lastarilor tai.

3 pasi de urmat ca sa-ti cresti propriii lastari acasa

1. Umple un borcan cu apa filtrata. In cazul semintelor mici, cum sunt cele de lucerna, pune in borcan doua linguri si lasa-le sa se inmoaie in jur de opt ore. Este recomandat sa le plantezi seara, ca sa-ti fie mai usor sa le supraveghezi chiar a doua zi dimineata.
2. Dupa ce semintele au stat in apa opt oare, scoate-le si clateste-le cu apa proaspata. Acopera borcanul cu un tifon si intoarce-l cu gura in jos, astfel incat apa sa se scurga de tot.
3. Uda lastarii la fiecare 8-12 ore: umple borcanul cu apa si lasa-i sa stea asa timp de cinci minute, iar apoi scurge-i. Dupa ce lastarii au crescut si au ajuns la marimea dorita pentru a fi consumati, clateste-i in intregime si depoziteaza-i in frigider pana cand doresti sa-i consumi. Vor putea fi pastrati si pana la o saptamana.
Iata si o lista cu timpul de scufundare in apa a semintelor si cantitatea pe care trebuie sa o folosesti:
Broccoli2 lingurite de seminte trebuie sa stea in apa de la 8 pana la 12 ore
Ridiche: 3 lingurite de seminte, de la 4 pana la 8 ore
Susan: o ceasca, de la 6 pana la 8 ore
Floarea soarelui: o ceasca, de la 6 pana la 8 ore
Linte: un sfert de ceasca de seminte, de la 4 pana la 8 ore
Daca va doriti o viata sanatoasa, nu ezitati sa cititi cat mai multe despre regimul raw!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu