17.08.2014

Firma dezinsectie care ne scapa de gandacii de bucatarie

Nu pot sa spun ca e subiectul meu preferat, ba parca ma si vad visand urat la noapte, insa daca tot mi-am pus in minte sa va stresez din nou dupa o destul de lunga vacanta, macar sa fie cu folos.

La un search rapid pe Mr Google, am aflat urmatoarele:

''Gândacii de bucătărie sunt nişte insecte primitive , care mai sunt cunoscute şi sub numele de „libărci”. Ei au o constituţie primitivă a corpului, ce s-a schimbat foarte puţin în ultimele 350 de milioane de ani. Corpul lor este aplatizat dorsoventral, ceea ce le permite accesul în fisuri, crăpaturi şi găuri înguste. Ei posedă trei perechi de picioare bine dezvoltate, cu ajutorul cărora se pot deplasa foarte rapid. Gândacii de bucătărie sunt de altfel printre cele mai agile insecte. Aripile lor s-au redus parţial şi cele mai multe specii şi-au pierdut capacitatea de a zbura. Ei au două antene lungi, compuse din mai multe segmente. Pe partea posterioară se află două apendice specifice, numite „cerci”. Masculii mai au încă două apendice între cerci, aşa numitele „styli” . Gândacii suferă o metamorfoză hemimetabolă, ceea ce înseamnă că indivizii în toate stadiile de larvă se aseamănă gândacului matur. Nu există stadiu de pupă, unde să se realizeze metamorfoza corpului. În toată lumea se cunosc aproximativ 3500 specii de gândaci de bucătărie, iar cele mai multe specii se găsesc în zonele tropicale si subtropicale. Majoritatea gândacilor trăiesc în natură şi sunt complet independenţi de aşezările omeneşti. Numai 1% din specii sunt dăunătoare omului. Cei mai răspândiţi în Europa de Est şi centrală sunt gândacul roşu de bucătărie (Blattella germanica), şi gândacul negru de bucătărie, numit şi gândacul de bucătărie oriental (Blatta orientalis). Alţi dăunători mai rar întâlniţi în zonele noastre sunt şi gândacul de bucătărie american (Periplaneta americana) şi gândacul de mobilă (Supella longipalpa).'' Sursa

 Ce nu e specificat in cele scrise mai sus e modul lor de reproducere si de eliminare. In comentarii am citit rapid ceva de spray-uri, bla bla, care fac pariu ca-s praf in ochi, in contextul in care eu nici macar de muste sau de furnici n-am scapat de tot cu ele.
Intr-o discutie pe care am avut-o candva cu un reprezentant de la o firma de dezinsectie, am aflat ca sunt specii de gandaci de bucatarie de care nu mai scapi in veci daca nu ii elimini imediat ce ii descoperi, intrucat au organe de ambele sexe, se inmultesc foarte foarte rapid si sunt greu de indepartat.
Cand am auzit convingerea sa ca daca punem un singur gandac sub un pahar si in cel mai scurt timp daca verificam il gasim plin, m-am ingrozit cu totul.
Mai ales ca-s asa rapizi si evident ca se ascund in toate cotloanele de se inmultesc in voie peste tot.
In mintea mea deja se faceau scenarii! Apoi ce m-as face daca as avea in casa cateva zeci de asemenea frumuseti???
Pe bune daca as mai putea dormi...
Poze nu va pun cu ce am gasit pe net, ca mi se face rau, mai ales la gandul de a-i avea in fata ochilor. Cand am mai citit si de evenimente de genul trezirii cu ei in pat, sau mai stiu eu pe unde, am zis ca e musai, musai sa gasesc o solutie, in caz ca Doamne, fereste cineva chiar se loveste de problema asta.
Ca sa nu mai spun ca baiatul meu incepe scoala in curand si ma sperie gandul acesta, intrucat la gradinita in fiecare an a fost invazie de cate ceva:((

3 comentarii: