31.03.2016

Hipotiroidie VS Hipertiroidie: simptome şi recomandări alimentare

Dereglările tiroidei se pot manifesta prin exces de funcţie (hipertiroidism) sau prin carenţă (hipotiroidism), două procese care pot fi declanşate de o serie de boli cu caracteristici comune. La fiecare 100 de persoane, una suferă de hipotiroidism, iar proporţia de hipertiroidieni este şi mai mare.
Din nefericire, se cunosc doar cauzele care provoacă un număr redus dedisfuncţii tiroidiene. Se suspectează totuşi că în majoritatea lor intervinefenomenul autoimunităţii, dat fiind că în unele cazuri apar anticorpi antitiroidieni (întiroidita Hashimoto).

Simptome ale bolilor tiroidiene

Hipertiroidismtahicardie, aritmii, palpitaţii cardiace, nervozitate, transpiraţie abundentă,pierderea în greutate, unghii fragile, scăderea masei musculare, exoftalmie etc.

Hipotiroidism: intoleranţă la frig, letargie mintală, somnolenţă, oboseală fizică, constipaţie, creştere în greutate, piele uscată, păr friabil, edeme ale gleznelor şi ale încheieturilor de la mâini.

Alimentaţia bolnavilor de tiroidă

Persoanele cu hipotiroidism funcţional vor consuma produse bogate în iod, precumsarea marinăalgele de tip macrobiotic, peşte şi gutui (cel mai bun mod de a le mânca este la cuptor, dar fiind un fruct de sezon se va putea consuma şi zaharisit, dacă nu există o altă contraindicaţie).

În caz de hipertiroidism, când se iau medicamente antitiroidiene, problema se pune exact invers şi vor trebui evitate alimentele de mai sus. În acest caz se recomandă alimente din familia cruciferelor, cum sunt varza, conopida, varza de Bruxelles, napi precum şimuştar, care are o acţiune antitiroidiană moderată. În toate cazurile, este important să se consume alimentele cât mai naturale cu putinţă.

De asemenea, în caz de hipertiroidism, va trebui să se ţină cont şi de următoarele indicaţii:
  • Evitarea stresului
  • Practicarea Yoga sau a unei alte metode de relaxare petnru a compensa nervozitatea specifică
  • Renunţarea la fumat şi la cafea

30.03.2016

Anexita (boala inflamatorie pelviană) – simptome, complicaţii, tratament

Boala inflamatorie pelviană (BIP) este o infecţie a organelor de reproducere feminine localizate în pelvis.
Boala inflamatorie pelviană poate afecta colul uterin (cauzând cervicită mucopurulentă), uterul (endometrită), trompele uterine (salpingită) şi uneori ovarele (ooforită).

În Statele Unite, este cea mai frecventă cauză prevenibilă de infertilitate. Aproximativ una din cinci femei cu boală inflamatorie pelviană este afectată de infertilitate. Aproximativ o treime din femeile cu BIP fac infecţii repetate.

Boala inflamatorie pelviană afectează de obicei femeile active din punct de vedere sexual. Rareori afectează fetele înainte de prima perioadă menstruală (menarhă), femeile însărcinate sau femeile în postmenopauză.

Anexita - Factori de risc

Riscul este crescut la femeile mai tinere de 24 de ani care nu folosesc metode contraceptivede barieră (de exemplu prezervativul, diafragma), au mulţi parteneri sexuali, au o boală cu transmitere sexuală sau vaginoză bacteriană, sau folosesc un dispozitiv intrauterin.
sus

Anexita - Cauze

De obicei infecţia este cauzată de bacterii care pătrund în vagin de cele mai multe ori în timpul actului sexual. În general, boala inflamatorie pelviană este cauzată debacteriile care produc gonoree (Neisseria gonorrhoea) sau infecţie clamidiană(Chlamydia trachomatis), boli cu transmitere sexuală.

De asemenea, bacteriile pot pătrunde în vagin în timpul spălăturilor vaginale.

Mai rar, infecţia se produce în urma naşterii pe cale naturală, avortului sau în timpul unei proceduri medicale (de exemplu dilataţia şi chiuretajul).

În mod tipic, boala inflamtorie pelviană debutează la nivelul colului uterin sau uterului. De obicei, sunt infectate ambele trompe uterine, însă simptomele sunt mai severe pe una din părţi. Ovarele nu sunt infectate decât dacă infecţia este severă.
sus

Anexita - Simptome

Boala produce simptome în mod ciclic, către finalul perioadei menstruale sau la câteva zile, şi includ:
  • Febră uşoară, dureri abdominale uşoare până la moderate, sângerări vaginale neregulate şi scurgeri vaginale cu miros neplăcut
     
  • Pe măsură ce infecţia se răspândeşte, durerea de la nivelul abdomenului inferior devine din ce în ce mai intensă şi poate fi însoţită de greaţă sau vomă
     
  • Ulterior, febra creşte şi scurgerile devin purulente sau galben-verzui
     
  • Uneori, trompele uterine se obstruează şi se măresc din cauza acumulării de lichid
sus

Anexita - Complicaţii

Dacă infecţia nu este tratată, durerea de la nivelul abdomenului inferior devine persistentă şi apar sângerări neregulate. Infecţia poate invada structurile din vecinătate, inclusiv membrana  care tapetează suprafaţa cavităţii abdominale şi care acoperă organele interne (cu apariţia peritonitei). Peritonita se manifestă prin durere bruscă şi intensă la nivelul întregului abdomen

Dacă infecţia trompelor uterine este cauzată de gonoree sau Chlamydia, aceasta poate invada ţesuturile din jurul ficatului, situaţie în care apare durerea în partea superioară-dreaptă a abdomenului, similară cu cea produsă de afecţiunile vezicii biliare. Această complicaţie se numeşte sindrom Fitz-Hugh-Curtis.

În aproximativ 15% din cazurile de infecţie a trompelor uterine, la nivelul acestora sau al ovarelor se formează o colecţie purulentă (abces). Unoeori abcesul se rupe  şi puroiul invadează cavitatea pelviană (cauzând peritonită). Ruperea abcesului se asociază cu durere intensă în abdomenul inferior, urmată la scurt timp de greaţă, vomă şi scăderea marcantă a presiunii sanguine (stare de şoc).

Infecţia poate ajunge în sânge (situaţie numită sepsis), existând riscul de deces.

Anexita determină adeseori eliminarea unui lichid purulent şi uneori se ajunge la fibroză şi la formarea de benzi anormale  de ţesut cicatriceal la nivelul organelor de reproducere sau între organele intraabdominale. Cu cât inflamaţia persistă mai mult, este mai severă şi revine de mai multe ori, cu atât mai mare este riscul de infertilitate şi alte complicaţii. Acest risc creşte de fiecare dată când femeia prezintă un nou episod de infecţie.

Femeile care au avut boală inflamatorie pelviană au un risc de 6-10 ori mai mare de a avea o sarcină extrauterină tubară, situaţie în care fătul se dezvoltă în trompa uterină şi nu în uter. Acest tip de sarcină pune în pericol viaţa femeii, iar fătul nu poate supravieţui.
sus

Anexita - Prevenţie

Profilaxia bolii inflamatorii pelviene este esenţială pentru starea de sănătate şi fertilitatea femeii. Cea mai bună modalitate de prevenire a infecţiilor este evitarea activităţii sexuale. Dacă însă femeia întreţine relaţii sexuale cu un singur partener, riscul de apariţie a bolii inflamatorii pelviene este foarte redus, atât timp cât nici unul dintre parteneri nu are o boală cu transmitere sexuală.

Evitarea spălăturilor vaginale este, de asemenea, utilă.

Boala inflamatorie pelviană poate fi prevenită şi prin folosirea metodelor contraceptive de barieră (prezervativul) şi a spermicidelor (spume vaginale) în asociere cu o metodă de barieră.
sus

Anexita - Diagnostic şi Tratament

Diagnosticul este suspectat în principal pe baza severităţii şi localizării durerii. Se efectuează o examinare fizică, inclusiv cu examinare pelviană. De obicei, de la nivelul colului uterin se prelevă mostre care sunt testate pentru a stabili dacă femeia are gonoree sau infecţie cu Chlamydia.

Alte simptome şi analize de laborator ajută la confirmarea diagnosticului. De obicei, numărul globulelor albe este crescut. Se poate face şi ecografie pelviană. Dacă diagnosticul rămâne incert au dacă femeia nu răspunde la tratament, se poate interveni pe cale laparoscopică pentru inspectarea cavităţii abdominale.

Tratamentul cu antibiotice se începe cât mai curând posibil. În mod tipic, se folosesc două antibiotice eficace împotriva mai multor tipuri de organisme. Majoritatea femeilor fac tratamentul la domiciliu. Spitalizarea este însă necesară dacă infecţia nu se ameliorează în decurs de 48 de ore, simptomele sunt severe, femeia este însărcinată sau este detectat un abces.

Dacă abcesele persistă în ciuda tratamentului cu antibiotice, poate fi necesară intervenţia chirurgicală. Ruperea unui abces necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Până la terminarea tratamentului cu antibiotice şi confirmarea de către medic a eradicării infecţiei, femeile afectate ar trebui să evite raporturile sexuale, chiar dacă simptomele au dispărut mai devreme.
Toţi partenerii sexuali din ultimima perioadă ai femeii ar trebui testaţi pentru depistarea infecţiei şi dacă este cazul să fie trataţi. În situaţia în care boala inflamatorie pelviană este diagnosticată şi tratată prompt, există şanse de vindecare completă.

27.03.2016

Ondulator Philips la 30 lei pe eMAG

Am văzut o postare pe Facebook referitor la un produs Philips. 
Am intrat pe site, am verificat prețul si am si dat comanda:))! 
IAr acum va spun si vouă, in caz ca e cineva interesat,

25.03.2016

Ceaiuri şi alimente interzise în sarcină

Din momentul în care ai aflat că eşti însărcinată trebuie să-ţi reconsideri complet stilul alimentar.
Spune adio ţigărilor, alcoolului, mâncărurilor nesănătoase de tip fast-food, dar şi multor fructe, legume şi plante medicinale despre care poate credeai că, dacă sunt naturale, sunt automat şi sigure.
- Ceaiurile verde şi negru, extrem de sănătoase în mod normal pentru conţinutul de antioxidanţi, nu prea sunt recomandate în sarcină deoarece conţin şi cafeină, care traversează placenta şi ajunge la făt. De asemenea, sunt diuretice, epuizează glandele suprarenale şi reduc absorbţia substanţelor nutritive.
Ceaiuri complet interzise, pentru că pot provoca sângerări, contracţii şi avort spontan: lemn dulce, senna, coada şoricelului, pelin, obligeană, cruşin, rostopască, salvie, cimbru, urzică, ienupăr, levănţică, anason, rozmarin, busuioc, vâsc, scorţişoară.
Plante care se pot consuma, dar cu prudenţă şi moderaţie: isop, sunătoare, brusture, pătlagină, armurariu, schinduf, cimbrişor.
Medicul Fares, Carmen Nonn (Medic Specialist Medicină de Familie, competenţă în fitoterapie) ne povesteşte că, pe de altă parte, există alte ceaiuri care sunt inofensivepentru făt şi ajută mama să-şi trateze în mod naturist diverse probleme de sănătate: cele de mentă, ghimbir şi roiniţă taie greaţa, ceaiurile de muşeţel şi gălbenele pentru tot felul de afecţiuni ale stomacului, echinacea, cătină şi fructe de pădure pentru întărirea imunităţii.
Fructele fac parte din dieta de bază a unei gravide şi cea mai mare condiţie este să fie foarte bine spălate. Doar câteva nu sunt recomandate: strugurii, pentru că pot ridica temperatura corpului şi pot provoca mişcări intestinale, fructele prea acide, dacă suferi de arsuri intestinale, papaya necoaptă bine şi ananasul (periculoase în primele luni de sarcină pentru că dau contracţii ale uterului).
- În ceea ce priveşte mâncărurile, fereşte-te de cele care conţin maioneză, de tiramisu (ouăle crude pot conţine salmonella), produse lactate nepasteurizate şi carnea în sânge, sushi (pentru că rişti contaminarea cu paraziţi şi bacterii dăunătoare). Nici prea mult peşte oceanic nu e indicat deoarece carnea acestuia poate conţine mercur.

Placenta Praevia

Descriere generala

Sarcina normala presupune existenta intrauterina a fatului si a anexelor fetale (placenta cordonul ombilical, membranele amniotice lichidul amniotic).
Placenta reprezinta un organ tranzitoriu, ce se diferentiaza precoce in cursul sarcinii, constituind un sistem complex de conexiune materno fetala, ce asigura cresterea si metabolismul fetal, protectia fatului impotriva agresiunilor toxice infectioase, imunologice si este sursa secretore hormonala indispensabila evolutiei normale a sarcinii.
Placenta previa este o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau partial din deschiderea colului uterin.
Localizarea placentara normala este la nivelul fundului uterin (polul superior al uterului) are forma circular - discoidala cu diametrul de 20 cm la termen, grosime 3-4 cm si reprezinta 1/6 din greutatea fatului, deci la un fat aproximativ de 3000g cantareste 500 gr.
Cand placenta se insereaza partial sau in totalitate la nivelul segmentului inferior al uterului, capata denumirea de placenta PRAEVIA (prae=inainte, via=cale - adica se afla in calea progresiunii fatului).
Exista 4 variante anatomoclinice ale acestei localizari:
-PLACENTA PRAEVIA CENTRALA -este adevarata placenta praevia ,acopera in totalitate locul cel mai decliv al          segmentului uterin inferior -orificiul cervical intern
-PLACENTA PRAEVIA PARTIAL CENTRALA -acopera o parte a orificiului cervical intern
-PLACENTA PRAEVIA MARGINALA -ajunge cu insertia la marginea orificiului cervical intern
-PLACENTA PRAEVIA LATERALA -ajunge cu marginea la 2-3 cm de orificiul cervical intern

Placenta Praevia - Cauze, Factori de risc

Nu se cunosc cauzele reale dar exista o serie de factori favorizanti:
Incidenta este aproape 80 % la pacientele cu nasteri multiple.
- Avorturile repetate urmate de chiuretaje uterine determina cicatrizari ale endometrului (mucoasa uterina ) cu frecventa 20
-40% a localizarilor joase placentare.
- Alte cicatrici uterine dobandite dupa operatii pentru fibroame uterine (miomectomii), operatii cezariene in antecedente favorizeaza aceeasi localizare.
- Placenta este mare si poate sa ajunga la nivelul polului inferior al uterului in sarcinile gemelare, in cazul incompatibilitatilor de RH cu izoimunizare si la pacientele cu diabet.
- Paciente cu antecedente de placenta praevia au risc crescut la o viitoare sarcina.
- Se pare ca fumatul este un factor de risc prin tulburarile vasculare ce le determina la nivelul mucoasei uterine si fara o explicatie plauzibila, s-a constatat frecventa crescuta la sarcinile cu feti de sex masculin.

Placenta Praevia - Simptome

Variaza in functie de forma anatomo-clinica. In general, in localizarile partial centrala, marginala, laterala, apare sangerarea pe cale vaginala "capricioasa", fara o cauza aparenta, de obicei nocturna, fara durere (uter calm, linistit).
Sangele poate fi rosu inchis sau cu cheaguri, dar in cantitate mica si repetabila. In varianta cea mai grava de placenta praevia centrala, evolutia este tacuta pe parcursul sarcinii, sangerarea se declansaza brusc, odata cu primele contractii uterine sau are caracter provocat (contact sexual, traumatism, tuseu vaginal). Sangele este rosu, in cantitate de multe ori mare incat poate determina socul hemoragic matern si exitus in absenta interventiei chirurgicale de urgenta.
In cadrul investigatiilor in dinamica ce se efectueaza pe parcursul sarcinii, un loc central il ocupa ECOGRAFIA -efectuata in trimestrul 3 (dupa 28 saptamani) care stabileste localizarea placentara cu acuratete de 95%.

Diagnosticul de Placenta Praevia

Orice sangerare pe cale vaginala, nedureroasa, aparuta in trimestrul 3, ar trebui sa ridice suspiciunea de placenta praevia, cu atat mai mult daca gravida este multipara, are varsta inaintata, sarcina e gemelara sau fatul este situat in pozitie anormala (prezentatie transversa sau pelviana).
Ecografia de sarcina precizeaza diagnosticul. Examinarea gravidei este bine a se face in spital, deoarece oricand ea poate deveni urgenta, necesitand interventie chirurgicala.

Conduita Terapeutica

In variantele partial central, marginale, laterale, din cauza sangerarilor repetate si persistente care impun spitalizare si tratament medicamentos, rar se ajunge la termen.
Se recurge intotdeauna la TEMPORIZARE, deoarece fatul este prematur. In cazul in care travaliul nu s-a declansat, fatul nu este in suferinta si hemoragia nu este mare, evolutia este favorabila. Deciziile cu privire la nastere tin cont de varsta sarcinii, starea fatului si cantitatea de sange pierdut.
Se poate tenta o nastere pe cale vaginala desi in practica 80% se finalizeaza prin operatie cezariana. In varianta centrala a insertiei placentare cu sangerare abundenta, se impune operatia cezariana in scopul salvarii mamei indiferent de varsta gestationala si dimensiunile fatului.

Evolutie, Complicatii

Evolutia si complicatiile privesc atat mama cat si fatul .
- In afara travaliului, sangerarile pe cale vaginala pot duce la anemie, infectie, soc hemoragic.
- In timpul travaliului si in post partum, hemoragia ramane de temut deoarece segmentul inferior uterin este sarac in musculatura si contractia lui in scop hemostatic (de oprire a sangerarii) ramane ineficienta.
In plus, exista riscul de ruptura uterina pe un segment inferior friabil si riscul existentei unei forme particulare de dezvoltare a placentei praevia si anume -PLACENTA ACCRETA. Aceasta forma apare prin dezvoltarea anormala a placentei in musculatura uterina si extractia ei devine imposibila necesitand histerectomie totala in scopul salvarii mamei
Mortalitatea maternal a scazut in tarile dezvoltate dar ramane crescuta in tarile cu nivel socio-economic scazut, cauza fiind hemoragia materna. Fatul este frecvent afectat de hemoragia materna. El se naste frecvent prematur, are retard de crestere intrauterina, anemie sau se poate produce decesul intrauterin.

Recomandari Medicale

Concluzia este ca orice gravida trebuie sa se prezinte la obstetrician cat mai devreme in sarcina, sa respecte calendarul consultatiilor si indicatiile medicului curant.
Gravida trebuie sa apeleze oricand la serviciul de obstetrica-ginecologie din spitalul cel mai apropiat, in momentul cand apar semne, simptome ce complica evolutia sarcinii

Sarcina pe saptamani

 Sarcina este o stare deosebita, reprezinta  perioada in care femeia poarta in organismul sau viitorul bebelus. Pe durata sarcinii in intreg organismul au loc anumite schimbari, pur fiziologice, care sunt cauzate de dezvoltarea fatului. Iata care sunt pe scurt etapele dezvoltarii viitorului copil si gravidei:
Cuprins

Prima luna de sarcina

SAPTAMANA 1
Medicii  calculează  prima zi a ultimei menstruatii ca fiind inceputul sarcinii datorita faptului ca data ovulatiei respectiv a conceptiei  nu se poate afla exact: aceasta din urma are loc  de obicei la mijlocul ciclului menstrual – zilele 12-15. Asadar in aceasta saptamana nu se intampla nimic, nu aveti cum sa ramaneti insarcinata in prima zi a ciclului menstrual. Se poate intampla uneori ca sangerarile care pot aparea la implantarea oului sa fie confundate cu o menstruatie si asa sa apara o eroare de datare a sarcinii; acest lucru este lamurit de catre examenul ecografic dupa saptamana 4-5 de sarcina.
SAPTAMINA 2
In aceasta perioada a sarcinii poate aparea ovulatia- procesul prin care din foliculul ovarian se elibereaza celuala sexuala feminina – ovulul; acesta este captat de catre trompa uterina unde poate intalni celula sexuala masculina spermatozoidul si are loc fecundatia; daca va doriti sa ramaneti insarcinata in aceasta perioada este bine sa renuntati la unele obiceiuri toxice – fumat; consum de alcool; anumite medicamente interzise in sarcina; trebuie sa aveti un stil de viata echilibrat cu obiceiuri alimentare sanatoase.
SAPTAMINA 3
Dupa fecundatie are loc dezvoltarea oului prin multiplicarea celulelor si totodata migrarea acestuia de la nivelul trompei in cavitatea uterina unde va avea loc si implatarea; uneori la implantare pot aparea mici sangerari vaginale; In aceasta perioada embrionul este prea mic sa poata fi detectat ecografic sau prin anumite teste de sarcina; uneori pot aparea anumite semne prevestitoare de sarcina: oboseala, greata chiar si varsaturi din cauza modificarilor hormonale din organism care apar odata cu evolutia sarcinii;
SAPTAMINA 4
In aceasta saptamana, deja sarcina poate fi documentata cu un simplu test de sarcina efectuat din urina; daca totusi testul este negativ si aveti o intarziere a ciclului menstrula si eventual simptome de sarcina pentru certitudine e bine sa-l repetati dupa cateva zile; daca nu ati luat legatura preconceptional cu un medic ginecolog, acesta este momentul; prin multiplicarea celulelor vor aparea embrionul si anexele embrionare necesare pentru dezvoltarea acestuia.
La anumite gravide poate aparea starea de rau de dimineata care poate fi insotita de varsaturi si hipersalivatie; aceasta poate fi ameliorata de consumul de fructe si legume, alimente bogate in proteine, consum suficient de lichide- 2-3 litri pe zi, cantitati mici de alimente si mai des. Mai pot aparea si anumite modificari la nivelul sanilor care cresc in dimensiuni si se intaresc si apare hiperpigmentarea areolei mamare.
SAPTAMINA 5
Ecografic, apar primele semne de sarcina: sacul gestational cu lichid amniotic in care se va dezvolta embrionul si vezicula vitelina. Celulele embrionare se multiplica rapid pana la dimensiunile unui sambure de mar. Uimitor la aceste dimensiuni embrionul are activitate cardiaca care poate fi pusa in evidenta ecografic. Tot in aceasta perioada se dezvolta si sistemul nervos.
In continuare stilul de viata sanatos incluzand aici alimentatie echilibrata si activitate fizica trebui mentinut. Apar senzatii de urinare tot mai frecvente care sunt normale si se mentin pana la finalul sarcinii; crampe pelvine care sunt datorate cresterii in dimensiuni ale uterului.
sus

A doua luna de sarcina

SAPTAMINA 6
In aceasta perioada embrionul are aproximativ 4-5 mm si incep sa se dezvolte organele principale; se contureaza capul care are dimensiuni mai mari comparativ cu restul corpului. Mai apar mugurii viitoarelor membre, activitatea cardiaca este evidentiabila ecografic, la fel si dezvoltarea sistemului sangvin.
Tubul neural se inchide in aceasta faza a dezvoltarii embrionului fiind foarte important consumul de acid folic atat inainte de sarcina cat si la inceputul acesteia; Se poate observa deja inceperea castigului ponderal, de aceea este important sa nu mancati cu mult mai mult decat inainte de sarcina ci doar cu 300 de kcal in plus. Este posibil sa treceti prin mai multe stari emotionale de la frustrare, suparare pana la veselie; de aceea este foarte important sa primiti suport de la familie, medic, persoanele apropiate.
SAPTAMINA 7
Pe masura ce se dezvolta sarcina este posibil sa resimtiti diverse senzatii cu toate ca nu se produc modificari vizibile la nivelul organismului. Embrionul este in continua dezvoltare cu toate ca are doar 8 mm; se dezvolta manutele care incep sa se si miste; se contureaza ochii si nasul;  ficatul care genereaza celulele rosii pana ca acestea sa fie dezvoltate de catre maduva hematopoetica.
Cordonul ombilical este deja definitivat, aducand nutrietii si oxigenul de la mama. Este posibil ca starea de rau de dimineata sa se accentueze pana la varsaturi; aceasta este dizgravidia de prim trimestru care persista pana pe la 12-14 saptamani; dezvoltarea continua a uterului face ca urinarile sa fie din ce in ce mai frecvente si se vor mentine pana dupa nastere.
SAPTAMINA 8
De dimensiunile unei alune, embrionul isi dezvolta membrele cu aparitia degetelor care sunt invelite intr-o membrana, totodata capatand si miscari mai ample. Organele interne sunt in continua dezvoltare: plamanii, inima, creierul, ficatul, intestinele.
Datorita modificarilor hormonale starea de oboseala si somnolenta este cea care primeaza; cresterea in greutate incepe sa fie vizibila, iar meteorismul abdominal face ca burta sa para mai mare, desi uterul nu depaseste simfiza pubiana. Acesta este momentul oportun pentru a realiza diverse analize legate de sarcina cum ar fi complexul TORCH.
SAPTAMINA 9
Deja produsul de conceptie este considerat fat, iar circulatia prin cordonul ombilical  se definitiveaza; fata se contureaza fiind vizibili ochii, nasul, buza superioara, urechile. Pleoapele sunt lipite pana in saptamana 27. Inima are 4 camere dezvoltandu-si valvele interne pentru functionarea sa normala. Desi se contureaza organele sexuale, acestea nu sunt vizibile extern. Trebuie sa mai asteptati daca va doriti sa cunoasteti sexul copilului. Desi cresterea in greutate nu este chiar vizibila, este posibil sa fie nevoie sa va schimbati garderoba.
Sanii se maresc simtitor de aceea este important sa purtati sutien pentru sustinerea acestora; este important sa participati la anumite cursuri pentru gravide unde va sunt prezentate informatiile necesare in aceasta perioada importanta. (vezi Scoala Parintilor – MedLife)
sus

A treia luna de sarcina

SAPTAMINA 10
35 de mm si 4  grame sunt noile dimensiuni ale fatului in aceasta saptamana care este caracterizata de disparitia completa a cozii embrionare. Miscarea este cuvantul de ordine atat a fatului, cat si a dvs ajutandu-va sa treceti mai usor peste toate modificarile organismului. Inca nu aveti cum sa resimtiti miscarile copilului, putand face confuzia cu cele ale anselor intestinale.
Creierul creste spectaculos reprezentand jumatate din organism. Apar unghiile, parul si se contureaza organele genitale cu toate ca la un examen ecografic puteti afla sexul copilului peste cateva saptamani. Nu trebuie sa uitati de vizitele medicale care au importanta in functie de varsta gestationala. Este necesara detectarea nivelului unor hormoni legati de sarcina care sa va calculeze riscul de boli genetice ulterior.
SAPTAMINA 11
Toate organele sunt formate urmand ca acestea sa se dezvolte ulterior. Partea cea mai periculoasa pentru fat a trecut. Deja puteti avea cu aproximativ 3 kg in plus fata de inceputul sarcinii, de aceea este foarte important sa fiti atenta cu regimul alimentar.
Trebuie sa consumati doar cu 300 de kcal in plus fata de cand nu erati gravida. Pot aparea schimbari la nivelul parului si unghiilor dvs, pozitive sau negative, dar acestea sunt decat pe perioada sarcinii. Apare hiperpigmentarea liniei albe de la nivelul abdomenului.
SAPTAMINA 12
Sfarsitul primului trimestru de sarcina este caracterizat de dispartia starilor de greata, varsaturi si balonare. Deja fatul capata forma unui nou nascut punandu-se in evidenta formele normale ale corpului.In aceasta perioada se poate realiza prima ecografie morfologica fetala cu detalii importante asupra dezvoltarii organismului; intestinele vor intra in abdomen parasind cordonul ombilical. Rinichii deja incep sa functioneze secretand urina. Uterul capata dimensiuni mai mari depasind nivelul oaselor pelvisului, de aceea senzatia de urinari dese este posibil sa se amelioreze.
SAPTAMINA 13
In pofida dimensiunilor mici ale fatului acesta arata si se comporta ca un copil complet format. Sistemul osos se dezvolta fiind vizibil ecografic; noutatile in aceasta saptamana sunt dintii, aparitia amprentelor si conlucrarea intre sistemul nervos si cel muscular cu aparitia reflexelor.
Burtica gravidei deja iese in evidenta putand fi remarcata de catre cei din jur. Starea de bine este cea care va guverna al doilea trimestru de sarcina. Datorita cresterii volumului sangelui cu pana la 50 % este posibil sa isi faca aparitia dilatarea anumitor vase care se observa prin transparenta tegumentului.
Este important sa continuati stilul de viata sanatos si sa nu luati medicamente decat cu prescriptie medicala.
sus

A patra luna de sarcina

SAPTAMINA 14
Deja in aceasta saptamana sunt vizibile ecografic gesturi precum suptul degetului. Capul reprezinta acum 1/3 din totalul corpului, iar mainile si picioarele au dimensiuni proportionale cu cele ale corpului. Organele genitale sunt formate putandu-se afla cu certitudine sexul copilului.
Fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii pot influenta pe trimestre dorinta sexuala: in primul trimestru, greata si oboseala pot scadea interesul, in trimestrul II libidoul creste, pentru ca in ultima perioada sa scada iarasi.
SAPTAMINA 15
Fatul are aproximativ 70-80 de grame si 10-12 cm. Glandele precum tiroida incep sa secrete hormonii necesari bunei functionari a organismului; tegumentele sunt foarte subtiri si se pot observa vasele de sange. Se dezvolta si anumite simturi precum gustul prin aparitia papilelor gustative.
Starea psihica a gravidei poate sa fie alterata de cresterea in greutate. Pana la aceasta varsta de sarcina e normal sa castigati 3-4 kg. Este important sa fiti atenta la consumul de dulciuri si carbohidrati care va ,,ajuta” sa luati in greutate. E foarte bine sa luati glucidele din fructe care se absorb mai lent si nu determina cresteri mari ale glicemie dvs.
SAPTAMINA 16
Incepe perioada in care copilul ia din ce in ce mai mult in greutate;  este perioada considerata cea mai linistita; au disparut complet starile de rau; organismul se adapteaza la starea de graviditate. Constipatia se poate accentua din cauza scaderii peristalticii intestinale determinata de progesteron – un hormon de sarcina; schimbarea alimentatiei cu consumul mai mare de fibre si o buna hidratare va poate ajuta; clismele sunt total contraindicate pe parcursul sarcinii putand duce la aparitia contractiilor; daca sunteti mai slaba este posibil sa resimtiti pentru prima data miscarea copilului.
Exista anumite miscari respiratorii ale acestuia, necoordonate, pe care le puteti resimti pe viitor ca pe un sughit. Daca vi se indica amniocenteza pentru detectia anumitor afectiuni posibile fetale, se poate realiza din aceasta saptamana. Aceasta este o investigatie invaziva cu riscuri fetale foarte mici, dar care ne da informatii  importante despre dezvoltarea copilului.
SAPTAMINA 17
Sub tegumente incepe sa se dezvolte stratul adipos care in ultima parte a sarcinii se dezvolta semnificativ. Apare si auzul fatul putand sa perceapa suntele din jur. Cresterea tot mai mare a abdomenului va poate determina modificari ale echilibrului de aceea incepand cu aceasta perioada sunt de evitat tocurile inalte crescand riscul de a cadea. Este foarte importanta de asemenea si purtarea centurii de siguranta in masina pe toata perioada sarcinii care scade semnificativ riscul lezarii fatului in cazul unui eventual accident. Perceperea miscarilor fatului poate fi din ce in ce mai frecventa pe masura ce se dezvolta sarcina.
SAPTAMINA 18
Din aceasta saptamana se poate realiza deja ecografia morfologica de trimestru 2 care aduce detalii importante despre dezvoltarea fatului; organele genitale sunt complet formate si daca nu au fost vizibile pana acum, se pot pune in evidenta. Uterul se simte sub ombilic, iar miscarile copilului sunt simtite in functie de stratul adipos al mamei. Este posibil sa simtiti mai devreme copilul daca este a 2 sau a 3 sarcina.
Trebuie evitat dormitul pe spate, recomandandu-se pozitia intinsa pe partea stanga astfel se evita comprimarea venei cave care aduce sangele din partea inferioara a corpului la inima; bineinteles ca nu mai puteti dormi pe burta.
sus

A cincea luna de sarcina

SAPTAMINA 19
Pielea fatului va incepe sa fie acoperita de vernix , un strat protector iar sub acesta se gaseste un puf fin – lanugo care va cadea dupa nastere. Este o perioada carecterizata de dezvoltarea simturilor: vaz, auz, gust miros. Prin procesul de mielinizare a neuronilor, exista o mai buna coordonare intre sistemul nervos si cel locomotor, miscarile fiind mai coordonate.
Din cauza cresterii in greutate a dvs si a abdomenului, este posibil sa sesizati ca numite miscari va sunt limitate. Este posibil sa apara dureri de spate si dureri pelvine din cauza incarcarii articulatiilor cu lichide si solicitarii acestora mai mult; este normal in dezvoltarea sarcinii. Nu trebuie sa renuntati la miscare cu toate ca varietatea exercitilor pe care le puteti face devine din ce in ce mai limitata.
SAPTAMINA 20
Uterul ajunge la nivelul ombilicului iar fatul are deja aproximativ 25 de cm si 300 de grame. Din trimestrul doi de sarcina, fatul nu mai poate fi masurat in lungime, din cauza pozitiei curbate a acestuia, masuratorile facandu-se pe anumite segmente: cap, membre abdomen. La nivelul tegumentului, se dezvolta epidermul, stratul extern, iar ansele intestinale, odata cu procesul continuu de inghitire a lichidului amniotic, contin meconiu care nu se elimina decat dupa nastere in mod normal.
Simtiti miscari clare ale copilului si deja puteti sa va obisnuiti pe viitor cu un anumit program de miscare a acestuia. In greutate ati luat in mod normal aproximativ 4-6 kg  si pe viitor veti lua 500 de grame in fiecare saptamana. Cresterea in greutate este specifica pentru fiecare gravida in parte. De aceea, trebuie sa fiti atenta ca sa nu aveti exces ponderal; dupa nastere kilogramele in plus se dau jos destul de greu.
Fatul este un mare consumator de fier de aceea trebuie suplimentate alimentele care contin acest element sau cu reparate care contin fier.
SAPTAMINA 21
Prin dezvoltarea rapida a fatului, se produce intinderea tegumentului de pe abdomen cu aparitia vergeturilor. Acest lucru nu este obligatoriu si depinde de tesuturile dumneavoastra cat sunt de rezistente; se pot folosi diverse creme impotriva acestora cu rezultate destul de mici.
Aspectul general al fatului se contureaza prin cresterea stratului adipos astfel tegumentele nu mai sunt cudate si se intind. Parul este mult mai vizibil la nivelul capului, la fel si genele si sprancenele. Vor alterna perioadele de somn ale copilului cu cele de miscare; de asemenea exista miscari de respiratie intrauterine care ajuta la dezvoltarea plamanilor. Este posibil sa va simtiti din ce in ce mai obosita si sa resimtiti picioarele amortite la finalul zilei; de aceea e bine sa va odihniti si in timpul zilei pe cat posibil.
SAPTAMINA 22
Daca nu ati facut deja ecografia de morfologie de trimestru 2, este momentul. Ete foarte important pentru linistea dumneavoastra sa stiti ca fatul se dezvolta normal; un lucru important in sarcina este masurarea tensiunii arteriale cel putin saptamanal putandu-se preveni complicatii legate de sarcina.
Daca varicele sunt cele care va creeaza un disconfort puteti purta anumiti ciorapi elastici sau cand stati intinsa sa ridicati picioarele pe o perna mai sus decat restul corpului. De obicei acestea dispar dupa nastere sau cel putin se amelioreaza simtitor. Isi mai poate face aparitia si acneea, foarte importanta fiind igiena zonelor in care apare si trebuiesc interzise tratamentele ce contin vitamina A care poate afecta grav fatul.
sus

A sasea luna de sarcina

SAPTAMINA 23
In aceasta saptamana fatul are 500 de grame si are suficient loc pentru miscare asa incat pozitia lui sa fie variabila. La nivelul alveolelor pulmonare incepe sa se secrete o subastanta numita surfactant care il va ajuta la nastere sa respire; desi din saptamana 23-24 de sarcina daca s-ar naste ar avea sanse de a supravietui, acestea sunt foarte mici; de aceea momentul nasterii trebuie sa fie cat mai aproape de termen pentru ca eforturile lui de adaptare la viata extrauterina sa fie cat mai mici.
Odata cu cresterea in greutate si marirea uterului pot aparea edemele la nivelul picioarelor care sunt normale; uterul incepe sa apese pe stomac de aceea, se recomanda sa mancati cu 2-3 ore inainte de culcare pentru a nu avea reflux gastroesofagian.
SAPTAMINA 24
De obicei se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza pentru depistarea diabetului gestational; este un test usor si ieftin care poate preveni o serie de complicatii ale copilului la nastere si dupa.
Dezvoltarea plamanilor este cea mai importanta pentru supravietuirea fatului la o eventuala nastere prematura; daca s-ar naste in aceasta saptamana, copilul ar avea nevoie de ingrijiri speciale pentru a putea supravietui in incubator; exista medicamente cum ar fi surfactantul care se pot administra in acest sens. De obicei, la aceasta varsta de sarcina, fatul este asezat cu pelvisul in jos urmand ca ulterior sa se pozitioneze in prezentatie craniana – pozitia corecta pentru nastere.
SAPTAMINA 25
Putand sa supravietuiasca in incubator in cazul unei nasteri premature, fatul cantareste aproximativ 600 de grame si are 30 de cm semanand foarte mult cu un nou nascut la termen; plamanii sunt cei care trebuie sa se dezvolte pana la termen si sa-l ajute sa respire spontan;  uterul este de dimensiunile unei mingi de handbal; este posibil deja sa inceapa sa se accentueze edemele in special la nivelul picioarelor fiind mai vizibile la finalul zilei;  daca pana acum  nu ati luat supliment de fier este momentul sa incepeti si sa consumati produse care contin mult fier cum ar fi carnea in special cea rosie.
Bineinteles fumatul este daunator nu numai gravidei ci si fatului, putand duce la nastere prematura si a unui copil cu greutate mai mica decat cea normala, a unui copil al unei mame nefumatoare; la fel de mult mai afecteaza negative si dezvoltarea neuronilor.
SAPTAMINA 26
Este o perioada de liniste de obicei, fara modificari majore vizibile atat pentru fat cat si pentru gravida; este vizibil pentru cei din jur ca asteptati un copil; este foarte important sa aveti tot timpul acces la un sistem medical care sa va poata da ajutor in cazul unei urgente.
De aceea sunt de evitat calatoriile in zone izolate; pielea de la nivelul abdomenului este destul de intinsa asa incat este posibil sa apara un prurit la acest nivel si si chiar a vergeturilor. Tratamentul de preventie a acestora poate include o dieta bogata in vitamine, masaj si diverse creme sau geluri. Exista si diverse centuri speciale pentru gravida care sa va sustina abdomenul si astfel tegumentele nu mai sunt asa intinse; dar cel mai important este luarea moderata in greutate si graduala.
SAPTAMINA 27
Desi inca pielea fatului este inca zbarcita si rosie, cu cat ne apropiem de termenul de nastere, tesutul adipos subcutanat se va dezvolta tot mai mult; este posibil sa simtiti anumite miscari rapizi si ritmice ale fatului care reprezinta sughitul ceea ce este normal.
Este si momentul cand distinge voci cum ar fi a dvs cat si a partenerului dvs; ca urmare a luarii tot mai mult in greutate, miscarile sunt din ce in ce mai greu de facut dar nu trebuie sa renuntati la miscare; totodata mai puteti avea dureri de spate din cauza modificarilor de statica de la nivelul coloanei vertebrale si din cauza imbibatiei cu lichide a articulatiilor. De aceea sunt de evitat tocurile inalte care pot accentua durerile.
sus

A saptea luna de sarcina

SAPTAMINA 28
Din saptamana 28 ati intrat in ultimul trimestru de sarcina care este caracterizat in principal de acumulare in greutate atat a dvs cat si a fatului care are in jur de 1 kg; genele si sprancenele sunt formate si ochii se pot deschide de acum si sa distinga lumina; copilul are un program de somn care de cele mai multe ori nu coincide cu al mamei, de aceea aceasta poate fi trezita de miscarile lui; vizitele la medic sunt din ce in ce mai dese ultimul trimestru putand aparea o complicatie de sarcina numita preeclampsia caracterizata in principal de cresterea tensiunii arteriale; de aceea este important sa va masurati tensiunea arteriala cel putin o data pe saptamana si sa va anuntati medicul daca aceasta depaseste 140 cu 90 mmHg.
Tot in aceasta saptamana, daca aveti Rh negativ si partenerul pozitiv, este indicat sa faceti o injectie cu imunoglobulina anti D care previne aparitia anticorpilor impotriva celulelor rosii ale copiluilui; aceest lucru va protejeaza in special de complicatii la sarciniile ulterioare!
SAPTAMINA 29
Datorita cresterii uterului care apasa pe stomac este posibil sa apara tot mai des arsuri stomacale. De aceea, sunt de evitat mesele inainte de culcare; constipatia isi face si ea resimtita prezenta de aceea este important sa mancati fibre si sa va hidratati corespunzator; copilul are aproximativ 1300 g, iar in cazul unei nasteri premature, acesta are sanse din ce in ce mai mari de supravietuire necesand totusi suport medical; este important sa incepeti sa va pregatiti de nastere si sa va faceti bagajul; trebuie sa discutati cu maternitatea unde urmeaza sa nasteti si sa va informati in legatura cu modul cum o sa decurga acest eveniment important si de ce aveti nevoie.
SAPTAMINA 30
Somnul poate sa va puna anumite probleme atat din punctul de vedere al pozitilor in care puteti dormi, de preferat fiind pozitiile laterale in special de partea stanga; este posibil sa revina starea de iritabilitate din primul trimestru de aceea suportul celor din jur este important; plimbarile sunt o modalitate foarte buna de relaxare cel putin jumatate de ora pe zi; de un real ajutor pot fi cursurile prenatale unde puteti discuta cu specialisti si cu alte gravide despre problemele cu care va confruntati; astfel veti puteti trece peste starea de neliniste legata de momentul nasterii, fiind informata complet despre acest eveniment.
SAPTAMINA 31
Sanii se maresc si se angorjeaza vizibil putand aparea inclusiv colostrul daca exprimati mameloanele. Acest lucru este de evitat si sanii nu trebuie masati putand duce la secretia unui hormone ocitocic care poate determina contractii uterine.
Copilul are aproximativ 1500 de grame si 41 de cm; plamanii sunt in continua dezvoltare putand fi tot mai apti pentru respiratie in cazul nasterii inca premature la aceasta varsta de gestatie. Deja testiculele pot fi coborate in scrot, la fetite labile sunt formate; la fel si clitorisul.
Puteti resimti din ce in ce mai des contactiile normale ale uterului Braxton-Hicks care nu sunt periculoase pentru a determina nasterea prematura; daca aceste contractii devin dureroase si frecvente este important sa apelati la medic pentru a va asigura ca nu este travaliu sau travaliu fals.
sus

A opta luna de sarcina

SAPTAMINA 32
Ultima ecografie morfologica se realizeaza de obicei in aceasta saptamana; la aceasta ecografie este important sa se urmareasca ritmul de crestere a copilului si daca functia circulatorie a placentei este in limite normale; de asemenea se verifica si daca exista suficient lichid amniotic care ii permite copilului sa exerseze miscarile respiratorii de important ajutor pentru dezvoltarea plamanilor; castigul in greutate este evident atat la mama cat si la copil.
Trebuie sa va monitorizati miscarile fatului pe parcursul zile si sa va adresati medicului daca acesta nu mai misca sau misca din ce in ce mai lent mai slab si mai rar; pot aparea situatii in care fatul sufera intrauterin si nu este oxigenat suficient si de aceea este posibil sa se indice nasterea mai devreme si monitorizarea mai atenta a sarcinii. Datorita volumului mare a uterului este posibil sa resimtiti dificultati la respiratie si sa simtiti nevoia sa dormiti pe mai multe perne.
SAPTAMINA 33
Cu o fizionomie destul de apropiata cu cea a unui nou nascut, copilul are aproape 2 kg si 44 de cm aproximativ; pielea este intinsa si cu aspect normal, cu stratul de grasime dezvoltat, si prin care nu se mai pot vizualiza vasele de sange; sistemul osos acumuleaza tot mai mult calciu cu toate acestea oasele capului sunt inca moi.
Apetitul sexual este inca destul de mare si este foarte important sa experimentati pozitii sexuale care sa va aduca siguranta copilului; activitatea fizica trebuie redusa treptat un efort fizic intens putand sa va declanseze travaliu. La vizitele medicale vi se recomnada analizele care urmeaza sa le faceti inainte de nastere, important fiind screeningul pentru infectii cum este infectia cu Streptococ de grupa B.
SAPTAMINA 34
Cresterea in greutate a mamei este de aproximativ 500 de grame pe saptamana; isi fac aparitia tot mai vizibil edemele de la nivelul picioarelor iar oboseala este tot mai deranjanta; copilul cantareste aproximativ 2200 – 2400 de grame: daca se naste este o mare posibilitate sa nu aiba nevoie de asistenta medicala pentru respiratie; la nivelul tegumentelor este prezent vernixul din abundenta care pe masura ce se aproie de termen o sa fie din ce in ce mai putin; stratul fin de par va disparea in aceasta perioada.
Este nevoie sa dormiti mai mult decat de obicei;  somnul de dupa-amiaza este bine venit; contactul sexual este inca permis daca nu sunt probleme medicale care in asociere sa eclanseze nasterea premature; uterul in continua expansiune va apasa tot mai mult pe vezica urinara de unde si nevoia de a urina tot mai des; in ultima parte a sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale, apare o crestere excesiva a parului; iar dupa nastere este posibil sa pierdeti mai mult par; nu este un motiv de ingrijorare este un proces normal.
SAPTAMINA 35
De obicei medicul va recomanda testarea pentru streptococul de grup B pentru a preveni transmiterea acestei infectii la fat in timpul nasterii naturale; copilul capata un castig ponderal semnificativ circa 300 de grame in fiecare saptamana pana la nastere; organele intene sunt aproape complet functionale; singurii care ar avea de suferit la o nastere in aceasta saptamana ar fi plamanii care se matureaza mai tarziu.
Va ganditi tot mai mult la momentul nasterii si este bine sa stabiliti toate detaliile cu medicul si cu maternitatea unde va avea loc nasterea; vizitele la medic vor saptamanale pana la nastere; in cazul unei infectii cu streptococ de grup B nu trebuie sa va ingrijorati, aceasta infectie raspunde la tratamenul cu antibiotice uzuale care vor fi administrate in timpul travaliului.
SAPTAMINA 36
Uterul incepe sa coboare usor iar capul fatului va cobori tot mai mult in pelvis acomodandu-se cu canalul de nastere; este posibil sa resimtiti acest lucru ca pe o presiune la nivelul pelvisului; contractile Braxton-Hicks devin tot mai dese, iar daca devin si dureroase trebuie a va adresati serviciului medical de care apartineti; poate fi travaliu sau un fals travaliu; lichidul amniotic incepe sa scada si este posibil sa simtiti miscarile copilului mai greu.
Este foarte important sa cunoasteti semnele de alarma la care trebuie sa mergeti la spital: ruperea membranelor si pierderea de lichid amniotic care se aseamana cu pierdera involuntara de urina; orice sangerare vaginala; aparitia contractiilor dureroase si cu o frecventa de 5-6 pe ora, febra, alterarea starii generale; tulburari de vedere sau cresterea tensiunii arteriale.
sus

A noua luna de sarcina

SAPTAMINA 37
Copilul din aceasta saptamana este la termen si va face fata cu usurinta nasterii. Exista anumite semne care pot prevesti apropierea nasterii: fatul coboara tot mai mult in canalul nasterii astfel uterul nu mai apasa pe stomac si nu mai aveti arsuri stomacale; apar dureri in regiunea lombara si pelvina tot din acelas motiv; este posibil sa incepeti sa pierdeti in greutate 1-2 kg; pierderea dopului gelationos care este un mucus maroniu.
Cu toate acestea travaliu poate incepe oricand fara nici un semn premonitor; daca urmeaza sa nasteti prin cezariana, este foarte important sa stabiliti detaliile si data nasterii impreuna cu medicul dvs; in principiu aceasta se stabileste dupa 39 de saptamani pentru a ne asigura ca fatul este suficient de pregatit pentru viata extrauterina.
SAPTAMINA 38
Sansele de a naste sunt din ce in ce mai mari si pe masura ce trece timpul si emotiile sunt tot mai puternice putand duce chiar la o stare de agitatie; insomniile sunt frecvente; din cauza dificultatilor de mers tot mai mari, este nevoie sa fiti tot mai atenta sa nu cadeti; in cazul in care acest lucru se intampla este bines a va anuntati medicul sa sa va asigurati cu o ecografie ca fatul este in regula; in aceasta  perioada pana la nastere este important sa fiti atenta la miscarile copilului si sa va adresati medicului in cazul in care acesta misca mult mai putin in ultimul timp.
SAPTAMINA 39
Ritmul de crestere al copilului incetineste, iar vernixul de pe tegumente incepe sa dispara; plamanii sunt pregatiti pentru respiratie spontana dupa nastere; in cazul in care ati stabilit ca nasteti prin cezariana, acesta este momentul oportun; daca urmeaza sa nasteti natural trebuie sa asteptati momentul inceperii travaliului.
Este important sa aveti acces cat mai rapid la serviciul medical de care apartineti, iar bagajele sa fie finalizate; in cazul in care incep contractiile, medicul va va consulta si va constata eventualele modificari de la nivelul colului; acesta incepe sa se inmoaie si sa se deschida pe masura ce contractile devin tot mai dese; in cazult inceperii travaliului veti fi internata in maternitate si supravegheata pana la nastere.
SAPTAMINA 40
Daca bebelusul intarzie sa apara, aveti posibilitatea sa mai asteptati daca totul este in regula cu el sau sa vi se declanseze medicamentos nasterea daca sunt conditii favorabile; acest lucru se stabileste in urma unui consult ginecologic in functie de cum este colul dumneavoastra; declansarea nasterii se face cu anumite medicamente care stimuleaza contractile uterine necesare pentru impingerea copilului in canalul de nastere si asfel deschizandu-se si colul uterin; acestea sunt din ce in ce mai frecvente, din ce in ce mai dureroase si tin din ce in ce mai mult.
Este important sa stabiliti si tipul de anestezie de care veti beneficia in travaliu; aici sunt mai multe optiuni, cea mai folosita la aceasta ora fiind anestezia epidurala – o injectie la nivelul coloanei vertebrale lombare. Mai exista posibilitatea ca in timpul travaliului sa se constate ca nu puteti naste natural si sa se decida efectuarea cezarienei de urgenta.
SAPTAMINA 41
Daca momentul nasterii intarzie sa apara, trebuie verificata starea fatului in uter; pe timp ce trece este posibil ca acestuia sa nu-i mai fie bine in uter si sa fie nevoie sa se indice nasterea intr-un moment apropiat fie prin declansarea travaliului, fie prin efectuarea cezarienei, daca sunt motive medicale. Dupa 40 de saptamani, riscurile pastrarii copilului intrauterin devin tot mai mari nejustificand asteptarea indelungata.